Khasiat barli
1.Barli kaya dengan serat,selenium,
fosforus, kuprum, niasin dan mengenes. Serat dalam barli mengeluarkan asid propionik
yang menghalang proses pengeluaran kolestrol sekali gus merendahkan kadar
kolestrol dalam badan.
2. Niasin adalah vitamin B yang membantu
mengurangkan paras kolestrol dalam darah di samping melambatkan proses
pembekuan darah.
3. Selenium pula mampu mencegah seseorang
daripada menghidap kanser.
4.Fosforus merupakan batu asas kepada
pembinaan kod genetik insan dan menjadi mineral penting bagi pembinaan
tulang-tulang.
Khasiat biji hitam (habb al sauda)
1. Nabi pernah bersabda ‘ jadilah seperti biji habb al sauda kerana biji
ini ubat semua semua penyakit kecuali kanser dan mati’.
2. Allah Taala menunjukkan bahawa habb al sauda menghapuskan angin dalam
usus dan demam. Baik untuk merawat
‘leukoderma’ dan membuka saluran urat yang halus dan berguna untuk menghilangkan
selsema.
Khasiat tamar
1.Buah tamar adalah makanan yang penting
bagi nabi dan keluarga baginda. Ia mengandungi 15 jenis garam dan mineral,
kaya dengan vitamin, mempunyai kadar karbohidrat yang tinggi.
2. Buah tamar mengandungi protein yang
banyak yang dibina daripada 23 jenis asid amino dan berkhasiat tinggi.
3. Jika dimasak dan dicampurkan dengan susu
kambing atau susu lembu asli yang segar dapat mengubati penyakit medu
(gastrik).
Khasiat kismis
1.Nabi Muhammad bersabda : “barangsiapa
memakan kismis merah sebanyak 21 biji setiap hari sebelum sarapan pagi,
maka dia tidak akan tertimpa penyakit kecuali kematian.
2. Kismis juga dapat menghilangkan
kepahitan (hempedul / cairan kuning),menghilangkan lendir, menyihatkan badan,
membaguskan rupa, menguatkan saraf dan menghilangkan letih.
Khasiat madu
1. Madu mempunyai
banyak khasiat yang dapat menyembuhkan pelbagai jenis penyakit. Selain itu madu juga
mengandungi zat-zat penting yang diperlukan oleh tubuh untuk stamina.
2. Madu sesuai untuk tubuh badan kerana ia mempunyai zat seperti:
a) kabohidrat,
protein, asid amino, vitamin dan mineral yang mudah diserap oleh sel sel badan.
b) kandungan
sumber antibodi didalam madu berupaya melawan dan membunuh kuman daripada segala jenis penyakit
berjangkit.
c) asid amino dalam madu boleh
meningkatkan fungsi dan tugas otak.
- Kandungan
madu terdiri dari air, gula (fruktosa, glukosa, sukrosa, maltosa), vitamin (B1,B2, B5, B6, C), mineral
(Ca, Na, P, Fe, Mg, Mn), serbuk dan enzim berupa diastase.
sumber rujukan:
1.http://www.danialzainalabidin.com
24 February 2011
// //
0
comments
//
0 comments to "Khasiat buah-buahan"
Ahlan wasahlan @ ^_^
Tempahan Website Serendah Rm150 jangan lepaskan Peluang ini untuk keterangan lanjut
website:http://www.arifazamuddin.com
Hp/whatsup : 013-356 3422
Email : arifazamudin@gmail.com.
ISI KANDUNGAN
- IMAM HADIS (1)
- MUKJIZAT AL -QURAN (1)
- QIRAAT 1 (1)
- QIRAAT 2 (1)
- QIRAAT HAMZAH (1)